Tuulimittaukset tärkeä osa Simon kuntaan suunnitellun Leilisuon tuulipuiston valmisteluja
Tuulimittaus on merkittävä vaihe tuulivoimahankkeissa. Mittausmaston pystyttäminen on yleensä merkki siitä, että hankesuunnitelma on vakaalla pohjalla ja hankkeeseen tehdään ensimmäiset investoinnit – tuulimittauksen kanssa samaan aikaan ovat yleensä käynnissä ympäristövaikutusten arvioinnit.
Tuulimittausmaston huippu on yhtä korkealla kuin puistoon suunniteltujen tuulivoimaloiden roottorin napa. Tuulta mitataan eri korkeuksilta, ja mitä ylempää mitataan, sitä voimakkaampaa tuuli yleensä on. Mittauksilla varmistetaan alueen tuuliolosuhteet, kuten keskituulennopeus, turbulenttisuus ja tuulen nopeuden vaihtelu eri korkeuksilla.
Tuulimittausmaston keräämää dataa analysoidaan säännöllisesti ja mittausjakson päätyttyä. Ajallisen edustavuuden varmistamiseksi tuloksia verrataan pitkäaikaisseurannan tilastotietoon lähialueilta. Mittaukset vaikuttavat voimaloiden tarkkaan sijoitteluun ja teknisiin ratkaisuihin.
Hyvätuulisuus on tuulivoimalan kannattavuuden kannalta oleellinen asia. Luotettava tuuliolosuhteiden mittaus on toimenpide, jolla vähennetään tuulivoimaprojekteihin liittyvää taloudellista riskiä. Lopullinen investointipäätös tuulipuistojen osalta tehdään kaikkien mittausten ja selvitysten jälkeen.
Koska tällä hetkellä tuulivoimaa kehitetään Suomessa vauhdilla eikä mittalaitteita riitä kaikkialle yhtä aikaa, hankkeet on tuulimittauksen osalta laitettava järjestykseen ja ensimmäisinä mitatut todennäköisesti myös toteutuvat ensimmäisinä.
Yhteistyö Myrskyn kanssa aktiivista ja henkilökohtaista
Yksi hankealueista, joissa Myrskyllä on tällä hetkellä tuulimittaus käynnissä, on Simon kunnassa sijaitseva Leilisuo. Ennakkoarvioiden mukaan Leilisuon alueella tuuliolosuhteet ovat hankkeelle suotuisat. Esiselvityksen mukaan valittu alue soveltuu sekä teknisesti että ympäristön kannalta hyvin tuulivoimatuotantoon. Tarkempien tuuliolosuhteiden selvittämiseksi alueella on aloitettu tuulimittaukset.
Myrsky mittaa tuuliolosuhteita maanomistajalta vuokraamallaan alueella, jonne on pystytetty tuulimittausmasto. Mittausmasto kerää vuoden ajan dataa tuuliolosuhteista.
”Yhteydenpito Myrskyn kanssa on ollut aktiivista ja henkilökohtaista, ja hanke on edennyt moitteettoman jouhevasti ja nopeasti”, kertoo alueen Myrskylle vuokrannut maanomistaja.
Alustavan suunnitelman mukaan tuulipuistoon tulee enimmillään 14 teholtaan 6-7 megawatin tuulivoimalaa. Tuulipuiston vuotuinen tuotanto vastaisi 15 000 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta. Tuulivoimalat on suunniteltu liitettävän sähköverkkoon Simojoen sähköasemalla.
Hankkeen edellyttämän osayleiskaavan laadinta on käynnissä yhdessä Simon kunnan kanssa.
Mukana Leilisuon hankkeessa on Ålandsbanken Tuulivoima Erikoissijoitusrahasto. Sekä Myrsky että Ålandsbankenin rahasto jäävät kehitetyissä tuulivoimahankkeissa omistajiksi ja sähköntuottajiksi, mikä osaltaan tukee hankekehitystyön pitkäjänteisyyttä. Myrsky vastaa yhteistyössä kokonaisvaltaisesti uusien hankkeiden kehitystyöstä, rakennuttamisesta ja valmiiden puistojen operoinnista. Ålandsbanken Tuulivoima Erikoissijoitusrahasto on hankkeissa sijoittajana, ja rahaston avulla moni suomalainen voi päästä osalliseksi yhteisten hankkeiden pitkän aikavälin tuottoihin.
”Myrskyn perustajien ja työtekijöiden uraauurtava kokemus tuulivoiman kehittämisestä Suomessa vakuutti meidät ja yhteinen sävel heidän kanssaan syntyi nopeasti”, sanoo Ålandsbankenin tuulivoimarahaston sijoitusjohtaja Juha Känkänen.