MaanomistajAlle
Myrsky tarjoaa maanomistajalle mahdollisuuden hyötyä uusiutuvasta energiasta.
Myrskyn toiminta perustuu paikallisuuteen, vahvaan suomalaiseen yrittäjäasenteeseen sekä toimialan koko elinkaaren rautaiseen osaamiseen. Me Myrskyllä olemme paikallisesti aidosti läsnä: annamme tietoa, vastaamme maanomistajien kysymyksiin ja keskustelemme avoimesti hankkeidemme merkityksestä. Sen lisäksi, että luomme kumppaneidemme kanssa uusiutuvaa energiaa, maanomistajat saavat vuokratuloja.
Myrsky toimii hankepaikkakunnilla paikallisena asiantuntijana ja yhteistyökumppanina, joka vastaa yhteistyöstä eri sidosryhmien kanssa koko tuuli- ja aurinkovoimahankkeen elinkaaren ajan. Ketään ei jätetä tässä hommassa yksin.
Vastaamme jokaiseen sinua askarruttavaan kysymykseen: jos et löydä tarvittavaa tietoa tältä sivulta, voit aina ottaa meihin yhteyttä.
Vastauksia tuuli- ja aurinkovoimasta
Sopiiko omistamani maa uusiutuvan energian hankkeeseen? Onko energiantuotanto tuulella ja auringolla turvallista? Kuka hankkeista hyötyy ja miten? Lue vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.
Maan vuokraaminen
Tuuli- tai aurinkovoimatuotanto on maanomistajalle mahdollisuus ansaita lisätuloja maaomaisuudellaan perinteisen metsätalouskäytön lisäksi. Usein energiahanke myös parantaa alueen saavutettavuutta uuden tai parannetun tieverkoston myötä.
Uusiutuvan energian tuotanto on myös ilmasto- ja huoltovarmuusteko!
Tuulivoimatuotantoon sopivat normaalissa metsätalouskäytössä olevat alueet, jotka ovat kohtuullisen etäällä asutuksesta. Tuulivoima ei sulje pois muuta metsätalous- ja virkistyskäyttöä.
Suomessa auringonsäteilyn kannalta tuottoisimmat alueet sijaitsevat 150 km etäisyydeltä rannikosta Etelä- ja Keski-Suomessa aina Tornioon asti. Aurinkovoima-alueet ovat parhaimmillaan muusta maankäytöstä vapautuneita alueita, esimerkiksi turvetuotannosta poistuneita alueita, vanhoja kaivosalueita, päätehakkuualueita ja muuten heikompituottoisia maita.
Voit lukea lisää hankkeidemme sijainnista niiden sivuilta.
Vuokra-aika on kohtuullisen pitkä, noin 40–50 vuotta, jotta se kattaa energiahankkeen koko elinkaaren suunnittelusta purkuun.
Tuulivoimatuotantoon valjastettua aluetta voi käyttää normaaliin metsätalous- ja virkistyskäyttöön. Liikkumisrajoituksia alueella ei ole.
Aurinkovoimalan paneeleiden kattama alue aidataan turvallisuuden vuoksi kokonaan. Isoissa hankkeissa alue jaetaan pienempiin alueisiin niin, että eläimille ja ihmisille jää kulkukäytäviä. Alueella on myös huoltoteitä.
Mikäli mielessäsi on energiahankkeeseen mahdollisesti soveltuva alue, Myrsky voi tehdä alueelle esiselvityksen alueen soveltuvuudesta. Voit ottaa meihin helposti yhteyttä lomakkeella!
Voimalan rakentaminen
Tuulivoiman rakentamisessa ei ole tarkkaa lain vaatimaa etäisyysvaatimusta, mutta äänitason on pysyttävä alle 40 desibelin asuin- tai vapaa-ajan asuntojen lähellä. Etäisyys siis määrittyy alueelle tehtävien äänimallinnusten mukaan. Tuulivoiman sijoittelu suunnitellaan myös niin, ettei lähistön asuinkiinteistöillä esiinny haitallista varjovälkettä eli valon ja varjon vaihtelusta johtuvaa vilkkumista.
Aurinkovoimahanke voidaan periaatteessa rakentaa lähelle asustusta. Maisemavaikutukset otetaan kuitenkin aina huomioon. Myrsky minimoi paikallisia maisemavaikutuksia suunnittelemalla aurinkovoimaloiden sijoittelun hyvin sekä maisemaratkaisuilla, kuten istutetulla puustolla. Aurinkopaneeleiden korkeusraja on noin neljä metriä, eli esimerkiksi omenapuut peittävät paneelit.
Ei jää. Voimaloiden purkamisesta vastaa aina voimaloiden omistaja. Maanvuokrasopimuksissa on purkamis- ja ennallistamisehto ja niiden lisäksi purkamisen turvaava vakuus.
Ympäristövaikutukset ja turvallisuus
Kaikki energiantuotantomuodot aiheuttavat ympäristövaikutuksia, eikä mikään energiahanke ole täysin haitaton.
Tuulivoiman osalta suurimpia ympäristövaikutuksia ovat voimaloiden ääni- ja maisemavaikutukset, joita voidaan pienentää huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella. Myös tuuliturbiinien ja tuotantoalueiden rakentaminen aiheuttaa päästöjä. Ne tosin kompensoituvat jo muutamassa kuukaudessa, kun tuulivoimalat ovat toiminnassa ja tuottavat päästötöntä energiaa.
Aurinkovoiman merkittävin ympäristövaikutus on maankäyttötarve. Aurinkopaneelit eivät vaikuta esimerkiksi pohjavesiin, eikä niistä aiheudu kemikaalipäästöjä luontoon. Aurinkovoima-alueelle voidaan myös istuttaa esimerkiksi niittykasveja. Näin vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen voivat olla positiivisia.
Tuulivoimahankkeita suunnitellessa selvitetään alueen luonnon ja sen eliöstön ja kasvien sen hetkinen tila. Luontoarvot otetaan hankkeen suunnittelussa aina huomioon.
Myös aurinkovoimalan ympäristövaikutukset selvitetään kattavasti hankkeen suunnitteluvaiheessa. Vaikka aurinkovoimahankkeiden suunnittelu sujuu tuulivoimahankkeita jouhevammin aurinkovoiman pienemmän tuotantotehon vuoksi, Myrsky tekee aina kattavan luontoselvityksen alueella.
Myrskyn vastuullisuudesta ja ympäristön huomioimisesta voit lukea tarkemmin Vastuullisuus-sivulta.
Tuulivoimalat voidaan kierrättää jo noin 90-prosenttisesti. Teräsosat kierrätetään kokonaan, ja myös lapojen kierrätykseen on tullut uusia ratkaisuja. Betoniosia voidaan käyttää esimerkiksi maanrakennuskohteissa.
Aurinkopaneelien kierrätettävyys huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Niiden materiaaleista noin 95 % on uudelleenkäytettävissä, ja kehitteillä on useita innovaatioita, jotka ovat 100-prosenttisesti kierrätettävissä. Vielä tällä hetkellä yksittäiset kierrätettävät aurinkopaneelit päätyvät Suomessa SER-keräykseen.
Aurinkopaneelien kierrätyksen kaupallisia ratkaisuja on toistaiseksi vähän, sillä aurinkopaneeleita ei juurikaan tarvitse huoltaa ja vaihtaa, ja ensimmäisen sukupolven aurinkokennot ovat vasta tulossa käyttöikänsä päähän. Uudenlaisia kierrätysmahdollisuuksia kuitenkin kehitetään.
Myrskyn vastuullisuudesta ja ympäristön huomioimisesta voit lukea tarkemmin Vastuullisuus-sivulta.
Hyöty ja rahoitus
Energiahankkeissa on monia hyötyjiä: Esimerkiksi maanomistajat ja kunnat saavat vuokra- ja kiinteistöverotuloja. Edullinen energia voi myös houkutella uudenlaista teollisuutta, mikä lisää alueen taloudellista hyvinvointia ja muuta toimeliaisuutta.
Energiahankkeen kunnalle maksama kiinteistövero määräytyy kunnan yleisen kiinteistöveroprosentin mukaan. Sen maksimi on 3,1 %.
Nykyiset tuulivoimalat tuottavat kiinteistöveroa elinkaarensa aikana noin 30 000 €/voimala/vuosi.
Aurinkovoimaloiden kiinteistövero määräytyy kiinteiden rakenteiden, käytännössä perustusten ja tukirakenteiden, mukaan.
Tuulivoimahankkeet rakennetaan nykyisin täysin markkinaehtoisesti. Aurinkovoimatuotanto on vielä kehitysvaiheessa, joten sille on ollut saatavilla erikseen haettavia hankekohtaisia investointitukia esimerkiksi EU:n uusiutuvan energian rahoitusmekanismin kautta.
Ota meihin yhteyttä
Maanomistaja, haluatko olla luonnonvoimien asialla ja tehdä uusiutuvan energian tuottamisesta mahdollista? Toivotko lisätietoa Myrskyn toiminnasta tai tuuli- ja aurinkovoimasta? Jätä meille yhteydenottopyyntö.
"*" näyttää pakolliset kentät