Tornio, Martimo
Martimon tuulivoimahanke sijaitsee Torniossa Lapissa. Hankealue on noin 36 kilometriä kaupungin keskustasta pohjoiseen.
Martimoon suunnitellaan korkeintaan 73 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä. Voimaloiden yksikköteho on korkeintaan 10 megawattia (MW), ja tuulivoima-alueen kokonaisteho on enimmillään 730 megawattia.
Tuulivoimahanke on parhaillaan suunnittelu- ja luvitusvaiheessa. Tornion kaupunki hyväksyi hankkeen kaavoitusaloitteen keväällä 2021. Martimon ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) alkoi toukokuussa 2022.
Hankkeen ympäristövaikutusten arviointisuunnitelma (YVA-suunnitelma) esiteltiin yleisötilaisuudessa Torniossa kesäkuussa 2022 ja Lapin ELY-keskus antoi siitä yhteysviranomaisen lausunnon saman vuoden heinäkuussa.
Martimon tuulivoimahankkeen seuraavat vaiheet
Martimon tuulivoimahankkeessa laaditaan parhaillaan ympäristövaikutusten arviointiselostusta (YVA-selostus) ja kaavaluonnosta.
Pyrimme jättämään Martimon kaavaluonnoksen ja ympäristövaikutusten arviointiselostuksen siten, että julkinen nähtävilläolo ajoittuu joulu-helmikuulle. Kaavaluonnos on Martimon tuulivoimahankkeen suunniteltua maankäyttöä esittävä kartta, jossa näkyvät muun muassa alustavat voimalapaikat ja ohjeelliset tielinjaukset.
Lue hankkeen perustiedot ja ajankohtaiset kuulumiset marraskuussa 2024 Tornion kotitalouksiin postitetusta asukastiedotteesta.
Aikajana
Alue
Ajankohtaista
Tuulivoimahankkeen tuulimittaukset alkaneet Tornion Martimossa
Yhteydenotto
hankekehityspäällikkö
ville@myrsky.fi
040 6834224
maankäytön asiantuntija
jukka@myrsky.fi
0400 407 918
Lue lisää
Katso ympäristövaikutusten arviointimenettelyn aineistot ja lue muuta lisätietoa hankkeesta.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely pähkinänkuoressa
Lakisääteisessä ympäristövaikutusten arvioinnissa eli YVA-menettelyssä selvitetään hankkeen ympäristövaikutuksia ja tuotetaan tietoa hankekehittäjän päätöksenteon tueksi. Tavoitteena on minimoida suunniteltujen voimaloiden ja sähkönsiirtovaihtoehtojen vaikutuksia ympäristöön. Menettely tarjoaa tietoa ja osallistumismahdollisuuksia vaikutusalueen asukkaille ja muille sidosryhmille.
YVA-menettely koostuu kahdesta vaiheesta:
1. arviointiohjelmasta, jossa kuvataan hankealueen nykytilaa, hanketta ja sen toteuttamisvaihtoehtoja sekä laadittavia selvityksiä
2. arviointiselostuksesta, jossa kuvataan hankkeen mahdollisia vaikutuksia ja lieventämiskeinoja sekä vertaillaan eri vaihtoehtoja.
Yhteysviranomaisena toimiva ELY-keskus tiedottaa vaiheiden vireilläolosta ja kerää mielipiteitä hankkeesta. Mielipiteiden ja viranomaisten ja sidosryhmien lausuntojen perusteella ELY-keskus laatii lausunnon arviointiohjelmasta ja perustellun päätelmän arviointiselostuksesta. YVA-menettelyssä ei tehdä päätöksiä eikä myönnetä lupia, joten siitä ei voi valittaa.
Tuulivoima-alueen kaavoituksen eli tuulivoimaosayleiskaavan tiivistelmä
Tuulivoimaosayleiskaavat käynnistyvät yleensä hankekehittäjän tai maanomistajan aloitteesta, ja niiden etenemisestä päättää kunta.
Tuulivoima-alueen kaavoitusmenettely koostuu neljästä vaiheesta:
1. vireilletulosta
2. kaavan valmistelusta
3. kaavaehdotuksesta
4. kaavan hyväksymisestä.
Kaavan vireilletulon jälkeen tai sen yhteydessä laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS). Siinä määritellään muun muassa kaavan tavoitteet, selvitystarpeet, aikataulu ja vaikutustenarvioinnin laajuus sekä suunnitellaan, miten ihmiset voivat osallistua ja vaikuttaa.
Valmisteluvaiheessa tehdään kaavan tärkeimmät sisältöpäätökset. Valmisteluvaiheessa laadittava kaavaluonnos on hankkeen suunniteltua maankäyttöä esittävä kartta, jossa näkyvät alustavat voimalapaikat, ohjeelliset tielinjaukset, sähkönsiirtoreitit ja sähköasemat sekä muu mahdollinen rakentaminen.
Tämän jälkeen kaava asetetaan nähtäville, jotta yleisö voi kertoa mielipiteensä. Myös viranomaiset ja yhteisöt antavat lausuntonsa. Saatua palautetta hyödynnetään kaavaehdotuksen laadinnassa.
Kun kaavaehdotus on valmis, se asetetaan nähtäville, jotta osalliset, kuten paikalliset asukkaat, voivat tehdä siitä muistutuksia. Ehdotuksesta pyydetään tarpeelliset lausunnot viranomaisilta ja muilta sidosryhmiltä. Kaavan laatija käy läpi saadun palautteen ja esittää, tarvitaanko ehdotukseen muutoksia. Tarvittaessa voidaan järjestää viranomaisneuvottelu. Jos merkittäviä muutoksia tehdään, kaava asetetaan uudelleen yleisön nähtäville. Lopulta kunnanvaltuusto päättää, hyväksytäänkö kaava.
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn eli YVA-menettelyn aikana tuotettuja selvityksiä hyödynnetään myös tuulivoima-alueen kaavoituksessa. Siksi nämä kaksi menettelyä pyritään tekemään samanaikaisesti.